Astaghfirullah al azim…
Ayat ini selalu membasahi bibir kita setiap hari. Tetapi tahukah kita semua, sebaris ayat ini mampu mengubah aura diri kita…?? Contohnya, ketika kita sedang dibelenggu perasaan marah, cuba kita beristighfar, insyaallah kita akan berasa tenteram dan kemarahan kita akan mula berkurangan. Ayat yang membawa maksud “Aku mohon ampunan kepada Allah Yang Maha Agung” sangat-sangat membawa perubahan yang besar dalam diri kita andai kita sentiasa mengamalkannya tanpa rasa jemu. Di bawah ini terdapat sebuah cerita yang sudah acap kali kita dengari mengenai kelebihan beristighfar.

Seseorang pernah mengadu dia kelaparan kepada Hassan Al-Basri. Maka beliau berkata kepadanya, “Beristighfarlah kepada Allah!” Seorang lagi mengadu tentang kefakirannya, maka beliau juga berkata, “Beristighfarlah kepada Allah!”

Yang lain berkata kepadanya, “Berdoalah kepada Allah agar dia menganugerahkan aku seorang anak!” Maka Hassan Al-Basri berkata kepadanya, “Beristighfarlah kepada Allah!” Seorang lagi mengadu mengenai kegersangan kebunnya, maka respon beliau juga sama, “Beristighfarlah kepada Allah!”

Lalu Rabi’ Bin Sabih berkata kepada beliau, “Beberapa orang telah mendatangimu mengadukan pelbagai perkara, tetapi engkau hanya menyuruh mereka agar beristighfar?”

Hassan Al-Basri menjawab: “Apa yang aku ucapkan itu sedikit pun bukan dari diriku sendiri. Sebab Allah berfirman dalam Surah Nuh; Maka aku katakan kepada mereka: ”Mohonlah ampun kepada Tuhanmu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat, dan membanyakkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan (pula di dalamnya) untukmu sungai-sungai.” (Nuh: 10-12)

Seseorang bertanya kepada Hassan al-basri, ”Tidak malukah salah seorang daripada kita kepada Rabbnya, jika dia berbuat dosa kemudian beristighfar, lalu melakukan dosa lagi, lantas beristighfar, dan demikian seterusnya?”

Maka beliau berkata kepadanya, “Syaitan ingin supaya dia dapat mengalahkan kamu dalam masalah ini. Kerana itu jangan sekali-kali meninggalkan istighfar selama-lamanya!!!”


Dengan ini, marilah kita sama-sama beristihgfar memohon keampunan daripada Allah SWT: 
“Astagfirullah al ‘Azim, Ampunilah Dosa Kami Ya Allah... Tutupi Aib Kami… Betapa Selama Ini Kami Mudah Tergelincir Dalam Dosa Namun Tak Bersegera Memohon Ampun Kepada-Mu. Ameen…”

                                     

                                        

0 comments: